• 1399/07/28
  • - تعداد بازدید: 310
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
بیمارستان مادر و کودک شوشتری

علائم بالینی در مراحل اولیه ی بیماری پوکی استخوان وجود ندارد

علائم بالینی در مراحل اولیه ی بیماری پوکی استخوان وجود ندارد

علائم بالینی در مراحل اولیه ی بیماری پوکی استخوان وجود ندارد

پوکی استخوان یک بیماری خاموش و بدون علامت

پوکی استخوان بیماری هزاره سوم اطلاق می شود و این نوع بیماری در زنان بیش از مردان شیوع دارد.

به گزارش روابط عمومی بمارستان مادر و کودک شوشتری، پزشک عمومی این مرکز با اشاره به عواقب ناخوشایند پوکی استخوان گفت: این بیماری بالای 90 درصد در دوران یائسگی زنان شیوع بیشتری دارد، به دلیل آنکه در این دوران استروژن کاهش می یابد و یکی از علل پوکی استخوان کاهش این هورمون است و از طرفی بطور استثنا در افراد دارای اختلالات مادرزادی نیز وجود دارد.

وی اضافه کرد: پوکی استخوان بدون علامت بوده و از آن به عنوان بیماری خاموش یاد می شود و در صورت وجود نشانه های بارز امکان درمان های سریعتر وجود دارد، اما متاسفانه در اغلب مواقع فرد مبتلا وقتی به پزشک مراجعه می کند که بیماری در مرحله پیشرفته تری نمایان می شود و استخوان فرد با کوچکترین ضربه ای می شکند که به اصطلاح شکستگی استئوپروز، از آن یاد می شود.

دکتر«محبوبه لک بالا» ادامه داد: براین اساس کمبود مواد معدنی کلسیم، پروتئین، ویتامین دی و استعمال دخانیات به پوکی استخوان منجر می شود و از طرفی به این موضوع باید توجه داشت که در شرایط کمبود مواد معدنی در رژیم غذایی، بدن این کمبودها را از بافت استخوانی می گیرد و این کار در طول زمان بتدریج به فقراستخوان ها از لحاظ مواد معدنی منتهی شده و پوکی استخوان بوجود می آید.

 
وی با شاره به عواقب ناخوشایند پوکی استخوان در کهنسالی گفت: افزایش سن نیز موجب بالا رفتن تخریب بافت استخوانی بیش از ساخت آن می‌شود و با گذشت زمان و در دوران کهنسالی این عارضه بروز می‌کند.

به گفته دکتر لک بالا، کم تحرکی، چاقی و حتی کمبود وزن، عوامل وراثتی و اعتیاد به الکل نیز از فاکتورهای مهم ابتلا به پوکی استخوان بشمار می رود.

پوکی استخوان، بیماری خاموش و بدون علامت

این پزشک عمومی ادامه داد: بر خلاف بسیاری از بیماری ها که بطورمعمول با علائم و نشانه هایی همراه است، پوکی استخوان یک بیماری خاموش و بدون علامت بوده تا زمانی که یک شکستگی ایجاد شود.

وی اظهار داشت: شایعترین شکستگی های ناشی از پوکی استخوان در افراد شکستگی لگن، شانه و شکستگی مچ دست است که به درمان و حتی جراحی نیاز دارد.

دکترلک بالا، افزود: شکستگی های لگن پس از سقوط رخ می دهد اما دو سوم شکستگی های مهره ای بصورت خاموش بوده و با یک فشار مختصر مانند بلند کردن یک جسم، عطسه کردن و یا حتی خم شدن رخ می دهد.
وی اضافه کرد: تشخیص پوکی استخوان بر مبنای آزمایش تشخیص تراکم استخوان انجام می گیرد و در این میان رادیوگرافی و پرتونگاری شاخص خوبی برای تعیین این موضوع نیستند.

این پزشک ادامه داد: در بیماری پوکی استخوان میزان و چگالی مغزی استخوان ماده آلی و معدنی استخوان کاهش پیدا می کند که حداکثر میزان آن در سنین 30 تا 35 سالگی قرار دارد اما پس از گذشت این سنین هر سال شیب آن کاهش می یابد.

وی در ادامه افزود: به همین دلیل پیشگیری بر امر درمان مقدم است، چرا که برای شکستگی استخوان نمی توان کار درمانی چندانی را انجام داد.

این پزشک عمومی برای پیشگیری از بیماری پوکی استخوان انجام اقداماتی را ضروری دانست و افزود: بر این مبنا سه تا پنج سال اول پس از یائسگی زنان اولین عکس از وضعیت استخوان ها انجام بگیرد و این کار باید، هر پنج سال یکبار تکرار شود.

وی برای درمان پوکی استخوان داروهای کاهش میزان جذب استخوان از قبیل قرص های کلیسیم و ویتامین دی توصیه نمود و افزود: این روند بین سه تا پنج سال ادامه می یابد و در مواقع پیشرفته تر بیماری نیز داروهایی قوی تر به بیمار تجویز می شود.

دکتر لک بالا با اشاره به منابع غنی ویتامین دی و کلیسیم گفت: غذاهای دریایی، لبنیات کافی و سبزیجات سبز مثل اسفناج، حبوبات، جگر و تخم مرغ می تواند در استحکام استخوان ها بسیار مفید باشد و در کنار این مسائل انجام ورزش روزمره به مدت 45 دقیقه، پیاده روی معمولی و ایستادن در نور آفتاب نیز می تواند از بروز پوکی استخوان به میزان زیادی جلوگیری کند/. /رمضانی

پایان خبر
  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 31197
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید